Hasznos információk kiskutya vásárlás előtt

Kiskutyát csak leinformálható helyről, tenyésztőtől vásároljunk. Amennyiben lehetséges, ne képről válasszunk kiskutyát és látatlan kiskutyára foglalót se fizessünk előre. Lehetőség szerint előzetesen találkozzunk a tenyésztővel és kutyáival, nézzük meg személyesen a kölyköket. Kiskutyát csak akkor vásároljunk, ha szimpatikus a tenyésztő és az életkörülmények, ahonnan a kiskutyát hazavisszük.

Ne vásároljunk olyan helyről kiskutyát, ahol kérésünk ellenére sem akarnak fogadni minket. Ez gyanakvásra adhat okot, hiszen a tenyésztő és a leendő gazdi szempontjából is fontos a személyes találkozás, mivel a tenyésztő szeretné megismerni a gazdi jelölteket és a leendő gazdi is jobb ha látja, honnan készül kiskutyát venni. Így elkerülhető, hogy rossz körülmények között tartott kiskutyát vásároljunk.

Az anyát mindenképp nézzük meg, hiszen ahol kiskutyák vannak, ott anyakutyának is lennie kell. Az apával ritkább esetben találkozhatunk, hiszen gyakran a fedezőkan több 100 vagy több 1000 km-re élhet, de legalább képen mindenképp tekintsük meg.

A törzskönyvre, avagy a származási lapra, nem csak akkor van szükség, ha a gazdi kiállításra szeretne járni, vagy tenyészteni szeretne. Ez a kutya személyi igazolványa, tartalmazza a felmenőket 4 generációra visszamenőleg. Ára csak 5.500 forint, így egy tenyésztőtől vásárolt kiskutya ára nem emiatt magas. A tenyésztőnek kennelnévvel, a szülőknek törzskönyvvel, tenyészszemlével, és egészségügyi szűrésekkel kell rendelkezniük, hogy a kiskutyák is törzskönyvet kaphassanak.

Egy tenyésztő az egész almot törzskönyvezteti. Ezért gyanakvásra ad okot, ha úgy hirdetik a kölyköket, hogy “igény esetén törzskönyvvel”.  Ez főleg vevőcsalogatásnak hangzik, hiszen egy tenyésztő nem fogja negyed-harmad áron adni a kölyköket, csak azért, mert nem váltja ki az 5.500 forintos törzskönyvet. Így a vevő azt hiszi, hogy minőséget kap olcsón, ha pedig mégis törzskönyvet szeretnének, irreális árat mondanak a kiskutyára, hogy mégse akarjanak törzskönyvet. Ha kiváltható lenne a törzskönyv, akkor a tenyésztő normál áron adná a kölyköket törzskönyvvel.

Az alábbiakban pár, kiskutya vásárlással kapcsolatos, elgondolkodtató írást olvashatunk

Bemennél egy luxusautó szalonba azzal, hogy szeretnél egy divatos új autót, de nincs rá pénzed, viszont jó gazdája lennél, és különben annyi van a szalonban, miért nem tudnak neked ingyen adni egyet? Meglepődnél ha kiröhögnének vagy elzavarnának?

Vennél autót olcsón, hogy – bár hasonlít a kedvenc márkádra – de valami nem stimmel, és a tulaj nem engedi, hogy közelebbről megnézd?
Vennél autót ami bár olcsó, de minden hónapban súlyos összeg lesz a javítása, mert állandóan elromlik?
Vennél törzskönyv nélkül divatos új autót, amiről gyanús, hogy lopott?
Vennél autót, ha tudnád, hogy csak dísz lesz, mert szép ugyan és a szomszédnak is ilyen van, de Te nem tudsz vezetni, nem is akarsz megtanulni, mert sok időbe telik és nincs pénzed benzinre és szervízre, valamint utálsz autót mosni, ráadásul egy csomó helyet elvesz a kertből?
Vennél igazi autót a 4 éves gyerekednek, csak mert egy hete sír, hogy szeretne és esküszik, hogy tényleg törődne vele???
NEM??
Akkor ugye nem teszel hasonlót egy érző lénnyel?

Ferenc Gröschl – FCI bíró és tenyésztő

Nincs pénze fajtatiszta kutyára? Akkor ne vegyen utánzatot!

Ahogy a 699 forintos virsli minősége sem egyezik meg az 1699 forintoséval, úgy a lelkiismeretes tenyésztőtől -később leírjuk, miről lehet felismerni- vásárolt kiskutya sem azonos a csomagtartóból vagy kamutenyésztőtől vásárolt szaporítottal.

A szaporított kiskutyák vásárlója állatkínzókat támogat, de ha ez nem érdekli, nagy valószínűséggel nagyobb állatorvosi számlákra, vagy kedvence korai elvesztésével számolhat a nagy spórolás közben.

Nem érdekel a kutya származása

Akkor irány egy menhely barátunk! Ja, hogy büdös egy keverék? Büdös egy felnőtt kutya? Ennek a finnyának bizony ára van. Magas. Ez sem az a terep, ahol jól lehet járni okosban.

Az pedig különösen megfontolandó az ilyen spórolós típusoknak, hogy Fifikéjének szülei, vagy nagyszülei lehettek diszpálziásak, epilepsziásak, vagy egyéb örökletes és kegyetlen betegséggel terheltek, amik Fifike, rajta keresztül pedig a gazda életére, pénztárcájára is kihatnak. Mert egy beteg kutya sokba van. Nagyon sokba. Ha pedig ez nem érdekli a spórolóst és elaltatja a beteg kutyát, veheti az újat, a kétszer, háromszor kevés pedig néha több, mint az egyszer sok.

Ha már a lelkiismeret nem megy, reméljük a matek igen.

Miféle állatkínzás?

Azt gondolta, hogy egy olcsó termék előállítása ugyanannyiba kerül, mint egy drágáé?

Nem kerül ugyanannyiba. Ahogy a velük töltött idő, élet minősége sem lesz azonos.

Egy lelkiismeretes tenyésztőnél a betegségektől mentes tenyészállatok beszerzése, a kényelmes életkörülmények, a munkavizsgás és kiállításokon induló, netán nyerő szuka fenntartása, képzése és élelmezése hogyan kerülne ugyanannyiba, mint az egész életét egy szűk ketrecben töltő, évente kétszer ellő, kizsigerelt, szocializálatlan, ismeretlen származású, génjeiben betegségeket hordozó szülőgépé?

A kizsigerelt robot alól csomagtartókban, kamionokban összezsúfolva, éhezve, szomjan húzott-nyúzott kölykök értékesítése is sokkal olcsóbb, mint a jövendőbeli gazdák szigorú szelektálása, az azokkal eltöltött idő és az értékesített kutyák sorsának követése.

De a francia bulldog olyan cuki

A divat még egy kutyafajtának sem tett jót. A rövid orrúaknak a legkevésbé. Az ilyen, fizikai hátrányokkal küzdő fajtáknak -francia bulldog, mopsz, angol bulldog, boxer, Boston terrier-, különösen árt, ha a nép felkapja és akarja őket. Olcsón, mert pénze nincs egy jó egyedre, ezért vesz egyet egy csomagtartóból, amelyik pár évesen néhány rossz év után távozik a kutyák közül.

Az ilyen fajtára ácsingózók különösen gondolják meg, honnan és milyen minőségű kölyköt vásárolnak, mert a teljesértékű élettel összeegyeztethetetlen torzulások, betegségek sokkal jellemzőbbek rájuk, mint a természetes formákkal rendelkező kutyákra.

Ugyanígy a divatos fajtát -labrador, amstaff, jack russell, yorkie, bolognese, havanese, francia bulldog, csivava- keresők is kiemelten figyeljenek oda a kiskutya származására, mert a divat miatt megnövekedett kereslet mindig felkelti a szaporítók figyelmét, és kínálatot teremtenek, elárasztva a piacot olcsó és rossz minőségű divatkellékekkel.

Igen, divatkellékekkel, mert nem gondoljuk, hogy aki spórolva, lelkiismeret és ész nélkül a csomagtartóból vesz egy nyomott orrú valamit, az társat keres. Annak csak egy hamis Vuitton táska kell, ami történetesen lélegzik. Már ameddig lélegzik.

Jó, de akkor honnan vegyek fajtatiszta kutyát?

Lelkiismeretes, jó tenyésztőtől.

A jó tenyésztőnek van neve és vigyáz rá. Nagyon. A jó tenyésztő nem csak külsőség, nem csak egy szép kennel és három trófea, amely hazánkban a szokásos mutyik miatt ráadásul nem is feltétlenül érték.

A jó tenyésztő kemény. Nem adja oda bárkinek a kölyköt, megismerkedik a célokkal -pl. az ösztönerős jagdokat, munkavonalas német juhászokat nem adják oda kedvencnek gyerek mellé-, a körülményekkel – kaukázusit nem ad oda panelba-, és megfelelő gazdajelölt esetén szerződést köt, amelyben a magas vételárért, kekeckedésért cserébe garanciát vállal az örökletes betegségek, diszplázia, süketség, epilepszia, hasonlóktól mentességre.

A jó tenyésztővel megeshet, hogy annyira vigyáz a nevére -ez fejlettebb országokban jellemző gyakorlat- hogy a kutyát csak ivartalanítási kötelezettséggel adja el, amelyet le is követ. Így biztosítja, hogy kutyái ne keveredjenek felelőtlen szaporítási ügyekbe, amiken keresztül olyan rossz és beteg vérvonalak szüleivé válhatnának, amelyek az ő nevét viselik.

Szentendrei Kutyasuli

Eccerűék a Havannáról szólnak, hogy fosik a kutyájuk, menjek, nézzem meg. Lemegyek, eb nem lázas, a belei kortyognak, de nincs rosszul. Szerencsére. Merthogy a vizsgálat közben elmesélték, hogyan lett kutyájuk.
Kitalálták, hogy nekik kutya kell /az előző elpusztult nemrég/. Persze, hogy fajkutya. Persze, hogy nem akarták az árát megfizetni. Ja, és boxer kell nekik /ami normális helyről beszerezve is egészségügyi és személyiségi téren is kihívás az amatőröknek/. Ezért aztán lementek Taktaszentherpesz-külsőre /neten találták/, ahol a gyökér, igénytelen barom szaporító nem engedte be őket, kihozta a kertkapuba a kiskutyát, meg 2 vakcinás flakont a címkével /mondván, ő oltotta be a kölyköt,/ elvette a pénzt, se oltási könyv, se chip, se származási lap, se szerződés.
Ha már ott voltam, elpanaszolták, hogy a kiskutya már náluk van egy hónapja és nem fejlődik. Az eb 15 hetes állítólag, nem néz ki annyinak, kicsi, sovány, viszont a fogai alapján ennél idősebb-vagyis nem kicsit csökött, hanem nagyon… Kértem bélsármintát parazitológiai vizsgálathoz. És láss csodát, 3-féle parazitát /Giardia, Trichuris, Isospora/ is találtam benne, az egyik emberre is veszélyes /zoonózis/.
Most persze megy az aggódás /3 gyerek van a családban/, meg a sírás, hogy a gyógykezelés nem olcsó /nem ám…/, hosszú ideig tart /bezony…/, bonyolult a diéta /a diétás táp egyszerű, csak ugye rohadt drága/, nehéz megszabadulni a parazitáktól /bizony, lehet, hogy ismételni kell a kezelést/ és visszamaradhat idült emésztési zavar /hát igen, a Giardia hetek vagy akár hónapok óta rágja a kiskutya beleit/, az ebet füröszteni kell, folyamatosan fertőtleníteni a lakást, stb.
Hombre/mujer! Digitális fényképezőgépet, okostelót, tévét, mosógépet, hűtőt, stb. is így vásárolsz? A felsorolt műszaki cikkek ára nem nagyon fapados és nem luxus kivitelben 70-150 ezer Ft körül van /lehet venni kicsit olcsóbban és sokkal drágábban is persze/. Kinézed a neten, hogy Taktaszentherpesz-külsőn ócón, papír nélkül, okosba’ is kapható, lemész, be nem engednek az “áruházba”, kihozzák a cuccot, se garilevél, se használati utasítás, se számla, pénzt elveszik és mehetsz isten hírével… Otthon meg meglepődsz, mert füstöl, szikrázik, robban, meggyullad, levágja a biztosítékot, mi…?
Ja, neeeem… nem így veszed… körbenézel a neten, elolvasod az összehasonlító teszteket, esetleg még az olyan cikkeket is, amik arról szólnak, hogy mire figyelj vásárláskor, megkérdezel ismerősöket, esetleg még szakembert is… aztán elmész az áruházba, megveszed a ketyerét, garancialevél, magyar nyelvű használati utasítás, számla természetesen a cucc mellett a dobozban.
Egy digitális fényképező, számítógép vagy okosteló informatikailag fél év alatt avul el, az aksi két év után megmakkan /így van tervezve/, a “tartós” készülékek is 6-8 évig bírják, ha már 10 éves a mosógéped, a segged verheted a földhöz a boldogságtól…
Ehhez képest kutyát 13-15 évre veszel… ugye érted, mi a probléma…? Ha már nem jó neked a menhelyről kihozott kutya, mert fajtatiszta kölyökre vágysz, akkor származási lappal, oltási könyvvel, chippel, szerződéssel vedd meg, megbízható tenyésztőtől. Ja, hogy drágább, mint az aluljáróban? Hát persze. A minőségi kölyöknek ára van, mert abban sok munka és sok befektetés van. Ha “azért hülye nem vagy” áruházban veszel akármilyen jó áron műszaki cikket, az biztos drágább lesz, mint a kínai piacon árult ketyere. Ha műszaki cikket nem veszel piacon, kutyát se vegyél szaporítótól. Hobbi célra a fenti áron a legtöbb tenyésztőnél tudsz kiskutyát venni /természetesen nagy tenyészértékű egyedek sokkal drágábbak is lehetnek/, fajtatisztát /tényleg, nem csak úgy kinézőt/, oltva, chipelve, jó kondícióban, egészségeset és garanciával.
A szaporító azért működik és azért így működik, mert mindig van palimadár, aki megveszi ezeket a szerencsétlen kölyköket. Mielőtt kutyát veszel, tájékozódj. A XXI. században azért ez nem annyira bonyolult… de ha lemész a legközelebbi állatorvoshoz és kérsz 20 percet, ő is elmondja neked, amit tudni kell.

Barbara Szilvia Kelemen